VOORLICHTINGSPROJECT MONDVERZORGING OP URK

VOORLICHTINGSPROJECT MONDVERZORGING OP URK

Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Urk biedt na de zomervakantie extra voorlichting over mondgezondheid aan voor ouders en kinderen.

Vanuit verschillende organisaties wordt er vanaf september extra aandacht besteed aan het gebit van de kleuters. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning vanuit de gemeente Urk. Het CJG Urk, Thuiszorg Oude en Nieuwe land (consultatiebureau), het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal en GGD Flevoland werken samen om dit project te laten slagen.

Uit onderzoek blijkt dat de gebitssituatie van (jonge) kinderen verbeterd kan worden door zo vroeg mogelijk voorlichting te geven aan ouders en kinderen. Voortzetting van structurele voorlichting mondzorg blijft nodig op Urk. Aan de ene kant om te voorkomen dat het aantal kinderen met een gaaf gebit terugloopt en om aan de andere kant te bevorderen dat het gemiddeld aantal kinderen met een gaaf gebit richting Flevolands niveau (60%) gaat.

Voorlichting
Op het consultatiebureau in gezondheidscentrum ‘t Dok is een informatiehoekje ingericht over mondgezondheid. Alle kinderen van 3 en 4 jaar die het consultatiebureau bezoeken krijgen een informatiepakketje mee. In dit pakketje zit een groeimeter, tandenborstel, tubetje fluoride-peutertandpasta, plastic mondspiegeltje, Nijntje-folder, een flyer met tips voor ouders en een kleurplaat.

Stichting peuterspeelzaal Urk en het kinderdagverblijf SKN Ut Bottertjen doen mee aan een project over tandenpoetsen bij peuters. Zij richten een ‘tandartshoekje’ in waarbij gebruik wordt gemaakt van peuterkoffers mondgezondheid van GGD Flevoland. Ook hier krijgen alle kinderen van 3 en 4 jaar een informatiepakketje . Daarnaast wordt de mogelijkheid bekeken om op het kindercentrum met de peuters tussen de middag te gaan poetsen.

Op basisscholen verzorgt GGD Flevoland gastlessen mondverzorging voor kinderen van de groepen 1 en 2. Ook de ouders zijn welkom bij deze lessen. Tijdens deze lessen krijgen de kinderen onder andere informatie over eten en drinken, snoepen, hoe gaatjes ontstaan, naar de tandarts gaan en er wordt geoefend met tandenpoetsen. Uiteraard is het voor de ouders mogelijk om vragen te stellen over het gebit van hun kind.

Publicatiedatum: 07-09-2011
Bron: GGD Flevoland